Υποστρώματα υδροπονίας
Η Τεχνοχημική είναι εκ των κορυφαίων προμηθευτών υποστρώματος υδροπονίας στην Κυπριακή αγορά, προσφέροντας μεγάλη ποικιλία υψηλής ποιότητας υποστρώματα που θα καλύψουν όλες σας τις ανάγκες.
Κοκκοφοίνικας (Φλοιός ινδικής καρύδας)
Το υπόστρωμα κοκοφοίνικα γνωστό και ως cocosoil είναι ένα φυσικό οργανικό υλικό που προέρχεται από τον φλοιό του κοκοφοίνικα (Ινδική καρύδα). Είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και παρουσιάζει υψηλή ικανότητα συγκράτησης νερού (x8 το βάρος του) και περατότητας αέρα. Τα χαρακτηριστικά αυτά σε συνδυασμό με τη χαμηλή ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων το κάνουν ουσιαστικά αδρανές και κατάλληλο υπόστρωμα για συστήματα υδροπονικής καλλιέργειας.
Προσφέρει στα φυτά ιδανικές συνθήκες για φύτευση και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, απορρόφησης νερού και θρεπτικών συστατικών που παρέχονται σε αυτά μέσω του συστήματος άρδευσης-λίπανσης ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζονται βέλτιστες συνθήκες φυτουγείας αφού αυτό είναι απαλλαγμένο από εχθρούς και ασθένειες.
Επιπλέον πλεονέκτημα του cocosoil σε αντίθεση με άλλα συνθετικά υλικά είναι ότι αυτό μπορεί να ενσωματωθεί στο έδαφος μετά τον ωφέλιμο χρόνο ζωής του. Με αυτό τον τρόπο ο παραγωγός δεν έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χώρου απόρριψης αλλά αντίθετα εκεί που ο ίδιος θα επιλέξει να ενσωματώσει το cocosoil στο έδαφος θα το εμπλουτίσει με θρεπτικά συστατικά και θα προκαλέσει καλύτερες συνθήκες αερισμού.
Το cocosoil είναι διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας σε grow bags τρύπια ή ατρύπητα ανάλογα με την καλλιέργεια και τις απαιτήσεις του πελάτη και σε block 4 κιλών.
Περλίτης
Καλλιέργεια σε περλίτη. Ο περλίτης είναι ηφαιστειακό, υαλώδες αργιλλοπυριτικό πέτρωμα λευκού χρώματος, το οποίο περιέχει και κρυσταλλικό νερό σε ποσοστό 2-6 %. Το πρωτογενές ορυκτό, όταν θερμανθεί για σύντομο χρόνο στους 1200-13000 C, διογκώνεται και σχηματίζει μια αφρώδη μάζα δεκαπλασίου εως εικοσαπλασίου περίπου όγκου από τον αρχικό. Η ιδιότητα του αυτή χρησιμοποιείται από την βιομηχανία για την δημιουργία ενός κοκκώδους υλικού με πλούσιο πορώδες, το οποίο έχει μεγάλη ικανότητα συγκράτησης νερού. Το νερό συγκρατείται κυρίως στους μικρούς πόρους, ενώ στους μεγαλύτερους που υπάρχουν μεταξύ των κόκκων του περλίτη παραμένει αέρας και μετά την διαβροχή του υλικού. Στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα περλίτη στα νησιά Μήλο, Αντίπαρο, Νίσσυρο, Κώ, κ.λπ.. Σήμερα ο ελληνικός περλίτης προέρχεται κυρίως από τη Μήλο. Το μέγεθος των 19 κόκκων που συνιστάται για υδροπονία είναι 6-4 mm (διάμετρος). Το ολικό πορώδες του περλίτη ανέρχεται στο 95 %, η ικανότητα συγκράτησης νερού σε 200-450 % του βάρους του (ανάλογα με τη κοκκομετρική του σύσταση) και το ειδικό του βάρος στα 40-150 Kgr/m3 . Μια ποσότητα 2-5 λίτρων περλίτη ανά φυτό είναι επαρκής για την καλλιέργεια την κυριότερων ανθοκομικών φυτών. Ο περλίτης μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε σάκκους είτε σε γλάστρες είτε σε άλλου τύπου φυτοδοχεία. Μπορεί επίσης να απλωθεί μέσα σε υδροροές οι οποίες στη συνέχεια καλύπτονται από πάνω με φύλλο πλαστικού πολυαιθυλενίου. Το τελευταίο αυτό σύστημα όμως παρουσιάζει ορισμένα μειονεκτήματα, κυριότερο από τα οποία είναι η ανάγκη χρησιμοποίησης μεγαλύτερων ποσοτήτων περλίτη ανά φυτό.